Här kan du följa arbetet med utveckling av teknikämnet i Norrköpings kommun.Det kan vara information om utbildningar och kurser, lektionstips och andra saker som rör teknikämnet. Vi vänder oss till för-, grund- och gymnasieskola. Vill du dela med dig av något som ni gör i tekniken på din skola eller förskola, så skicka ett mail till charlotta.nordlof@norrkoping.se och hör också gärna av dig med tips på vad du vill läsa om på den här sidan.

Ett tips är att prenumenera på inlägg i den här bloggen (fyll i din mailadress i fältet här nedanför till höger) så får du ett mail varje gång det kommer ny information här på sidan.

fredag 28 mars 2014

Snilleblixtarna


I veckan var jag med på en rolig och lärorik utbildning med Snilleblixtarna!

"Syftet med Snilleblixtarna är i första hand att stimulera barns intresse för teknik, naturvetenskap, uppfinningar och entreprenörskap på ett roligt och inspirerande sätt.Snilleblixtkonceptet vänder sig till lärare, som arbetar i förskola och skola upp t.o.m. årskurs fem. Det är en arbetsmodell som stimulerar elevernas nyfikenhet, lust att lära och förmåga att kritiskt reflektera. Men också att skapa nytt och agera på olika sätt. Allt enligt uppsatta mål i LGR11. " Från www.snilleblixtarna.se



Vad kan det här vara?
En  uppgift vi gjorde var att pilla sönder något. Vi skulle ta med oss en trasig apparat. Kan ni gissa vad jag hade med mig? Så här såg den ut när den var isärskruvad och alla delar tagits loss (se bilden till höger).

Maria Grönfors från Jurslaskolan deltog också i kursen. Hon berättade för mig att hon och hennes kollegor planerar att börja jobba med Snilleblixtarna i höst, i flera årskurser. Maria hade med sig en äggklocka som hon plockade isär.



Maria Grönfors pillar sönder en äggklocka.
Norrköpings kommun betalar för medlemskapet i Snilleblixtarna, så pedagoger i kommunen kan använda materialet utan kostnad. För att få tillgång till lärarhandeldning och för att förstå konceptet ska du vara med på en utbildningsdag (ett tillfälle som erbjuds är på studiedagen den 3/4). Sen är det enkelt att komma igång med dina elever! På hemsidan finns sen tips om hur man kan jobba med konceptet i olika årskurser och material som kan användas. Hör av dig till Charlotta.nordlof@edu.norrkoping.se om du är intresserad av att vara med på en utbildning framöver eller om du vill komma i kontakt med en lärare som jobbar med snilleblixtarna. www.snilleblixtarna.se
Så här många delar består en äggklocka av.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar